HiFi2you Banner11

You are not logged in.

Forstærkerwatt

Mere
5 måneder 1 dag siden #20193 af Keld
Forstærkerwatt blev oprettet af Keld
Hej!
Jeg indrømmer, at min tekniske indsigt er beskeden. Der er nogle spørgsmål omkring forstærkere, som bliver ved med at poppe op hos mig. Måske nogle kan give mig svar. Noget af det er måske bare forskellige oplevelser, men nu prøver jeg.

- Jeg læser tit om "rigtige" watt. Underforstået at 2 x 85 w i 8 ohm ikke er 2 x 85 w på alle forstærkere selvom de er opgivet til eller sågar målt til 2 x 85 w. Jeg har altid lært, at dynamisk afgivelse af watt i musikkens store dynamiske udladninger er afgørende og ikke udgangseffekten. Derfor har jeg antaget, at forskellen i "rigtige watt" og "forkerte" watt ligger i den dynamiske effekt fordi den siger noget om forstærkerens evne til at afgive strøm. Nogle skriver også, at "i gamle dage" lavede de forstærkere med "rigtige watt" underforstået modsat i dag. Hifiklubben/NAD blev markedsført på dynamisk effekt i 80`erne. Noget som man hidtil ikke havde snakket så meget om. NAD 3020 lød af meget mere end dens effektopgivelser skrev pressen. Jeg husker selv en oplevelse fra 80´erne, hvor jeg havde investeret mine sparepenge i en Denon PMA 770 på 2 x 100 w i 8 ohm. En dag lånte jeg min storebroders Sansui receiver (kan ikke huske modellen)på 2 x 35 w. Jeg skal love for, at den kunne sætte fut i mine højtalere i forhold til min Denon. Måske den havde større dynamisk effekt?
- Så er der den gode gamle: 2 x85 w i både 8 ohm og 4 ohm kontra 2 x 85 w i 8 ohm og 2 x 170 w i 4 ohm. Første løsning viser en forstærker der umiddelbart afgiver en meget stabil strøm uanset belastning. Anden løsning viser en forstærker, der har kæmpe overskud i strømforsyningen og leverer dobbelt når modstanden halveres. Hvad er bedst? Vi snakker ikke lyd her selvom man selvfølgelig ville lytte til begge forstærkere ved køb. Nu er det bare principper.
- Jeg har ejet en del forstærkere og kan ike sige, at den kraftigste (Yamaha PA 2 x 500 w) på nogen måde har været den der styrede mine højtalere bedst. Harman Kardon 990 havde ry for at være strømstærk, men var den eneste forstærker af dem jeg ejede sammen med mine JBL 240 TI, der ikke kunne klare mosten og simpelthen slukkede. Det kunne være en defekt, ved det ikke. Alle andre( + 5 stk.) på de højtalere spillede fint. 

Er det bare så simpelt, at konstruktionen bare er den vigtigste uanset princip, watt osv.? Er det lavet ordentligt kan det klare opgaven? Er dynamisk effekt alt afgørende? Et matchet mellem den enkelte forstærker og højtaler det vigtigste? Burde en ordentlig konstruktion ikke kunne styre enhver normal højtalerkonstruktion?
Dette her handler ikke om at spille højt, men spille med kontrol.
Håber det giver mening.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 måneder 1 dag siden - 5 måneder 1 dag siden #20194 af Gnavpot
Besvaret af Gnavpot på emne Forstærkerwatt
Keld så er vi to, nok på samme niveau
Dengang blev der skrevet lige så meget løgn som nu.
Den jeg linker til er bare en tilfældig.
Her ser du en strømstærk amp. Den har X watt i 8 ohm og det dobbelte i 4 ohm. Så er der også dæmpningsfaktoren, i dette tilfælde over 600, som indikere hvor godt styr den har over højttalerne.
Ja så langt er jeg kommet, så der er plads til forbedring

www.cilo.dk/eversolo-amp-f10-forstaerker-amp-f10.html

Når foden vipper, ved man det er musik :=)
Sidste redigering: 5 måneder 1 dag siden ved Gnavpot.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 måneder 1 dag siden #20195 af Keld
Besvaret af Keld på emne Forstærkerwatt
Ja Gnavpot!
Den er lidt sjov den her. Teksten siger i øvrigt at den doubler i 4 ohm, men i specs ikke helt medmindre RMS er noget andet....? Nå, den er nu meget lækker at se på. Har i øvrigt forstået dæmpningsfaktor som et begreb der varierer efter hvilke frekvenser den måles ved. Underforstået at en fast dæmpningsfaktor for en forstærker kan man slet ikke snakke om. Så også en gang en hifinørd der mente, at for høj dæmpningsfaktor gav kedelig og indeklemt lyd....Jeg ved ikke. Din Yamaha Gnavpot er jo heller ikke opgivet med afsindig watttal, men tænker ikke at den har noget som helst problem med at levere strøm til dine Dynaudio også ved høj lydstyrke. Her tænker jeg måske bare igen: Er det lavet godt nok, så fungerer det godt.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 måneder 1 dag siden #20196 af Gnavpot
Besvaret af Gnavpot på emne Forstærkerwatt
Keld
Jeg havde lige overset at der var forskel på tekst og spec.
Det bekræfter så bare det jeg skrev ( Løgn )
Yamahaèn har ikke problemer med Dynaudoèrne de går fint sammen.
Yamaha er nok lidt konservative med data!

 


Yamaha skriver godt nok 2X90w 8ohm 0,07%.

 

 

Når foden vipper, ved man det er musik :=)

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 måneder 1 dag siden #20197 af Miki
Besvaret af Miki på emne Forstærkerwatt
Dynamisk effekt  er noget man har til rådighed i meget korte perioder og noget som alle transistor forstærkere har, med mindre de ryger i strømbegrænsning. Presser du din forstærker max. så er den dynamiske effekt ikke til rådighed. Problemet med dynamisk effekt er at man ikke rigtigt får oplyst, under hvilke forhold den er målt, men tallet er jo større(og det kan vi lide) end den watt angivelse som forstærkeren konstant bør kunne levere i flere minutter. 

 

Miki er vred, hvid, gammel, ciskønnet mand, med kort uddannelse og lav kulturforståelse

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
4 måneder 3 uger siden #20204 af Gnavpot
Besvaret af Gnavpot på emne Forstærkerwatt
Lidt data over Accuphase E 530.
Den ser meget strømstærk ud! Her kan man se lidt mere af dæmpningsfaktoren end bare ved 1kHz.

 

Når foden vipper, ved man det er musik :=)

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Leveret af Kunena Forum